top of page

Wie schrijft jouw verhaal?

  • Foto van schrijver: Jacomien van de kolk
    Jacomien van de kolk
  • 20 mrt
  • 3 minuten om te lezen

Jij bent de enige échte auteur van jouw levensverhaal.


Wie schrijft jouw verhaal, heb jij de pen in handen? Of ben je slechts de hoofdpersoon die door een ander wordt beschreven? Als je nooit geleerd hebt voor jezelf te kiezen, leef je dan voor jezelf of voor een ander? Naar de verwachtingen van een ander, en naar de patronen die je van jongs af aan meeneemt? Wees je ervan bewust wie in jouw leven de auteur is. Het is belangrijk om je af te vragen wie de hoofstukken, bladzijden schrijft in jouw leven.


wie schrijft je verhaal, wie is de auteur. De typemachine staat symbool voor het onderwerp dat in de blog centraal staat, wie schrijft en ben je je daar bewust van wie de auteur is in jouw leven

Leven op de automatische piloot

Vanuit onze conditionering leeft het grote gros van de mensen onbewust. Niet bewust van patronen, overtuigingen die zo diep geworteld zijn, en die ze dagelijks meenemen. Iedereen wil en verwacht wat van je. Zoals jij gevormd bent als persoon, zo hebben anderen een verwachtingsbeeld van jou, een kader waarin jij past binnen hun wereld. Maar in hoeverre laat je je daardoor meevoeren? In hoeverre kies je echt voor jezelf? Of blijf je anderen 'pleasen', vasthoudend aan oude patronen, omdat dat is wat voor beide bekend en veilig voelt?


Elke dag een blanco pagina, elke keuze een nieuwe zin. Schrijf jouw verhaal en wees de auteur van jouw leven — niet de voetnoot in dat van een ander.


De illusie van keuze

Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Maar hoe vaak sta je stil bij de keuzes die je maakt? Als je de tijd zou nemen om je keuzes, groot of klein, op te schrijven,wat zou je dan zien? Zijn het keuzes die jij bewust hebt gemaakt? Of keuzes die beïnvloed zijn door de meningen, verwachtingen en goedkeuring van anderen?


En wat als je zou ontdekken dat veel van jouw "eigen" keuzes eigenlijk voortkomen uit sociale druk, familiedynamieken of simpelweg de wens om erbij te horen? Zou je dan vanaf nu andere keuzes willen maken? Juist gericht op hetgeen dat jij wilt, het pad is dat jij wil gaan.


Comfort vs. Vrijheid

Het is zo gemakkelijk om mee te gaan in de keuzes en verwachtingen van anderen. Om frictie te vermijden, om niet te hoeven uitleggen waarom je het anders wilt. Wrijving voelt ongemakkelijk, dus stoppen we het weg. Maar tegen welke prijs?


Leven in comfort betekent niet per se leven in vrijheid. Comfort is voorspelbaar, veilig en zonder risico. Vrijheid vraagt om moed, om het loslaten van wat bekend is, om het dragen van verantwoordelijkheid voor je eigen pad. Leef je jouw leven écht, of is het slechts een veilige versie ervan?


De kunst van loslaten

Soms betekent kiezen voor jezelf dat je moet loslaten. Loslaten van verwachtingen, van rollen die je ooit hebt aangenomen, van goedkeuring zoeken bij anderen. Dat is niet makkelijk, want het raakt iets dieps: de angst om niet langer te voldoen, om alleen te komen staan.


Maar de vraag is: wat kost het je als je blijft vasthouden? Durf je los te laten wat jou niet langer dient? Durf je te kiezen voor groei, zelfs als dat betekent dat je eerst door ongemak moet gaan? En durf je je eigen pad te gaan, ook als dat betekent dat je niet meer in ieders plaatje past?


Waar trek jij de grens - wie schrijft jouw verhaal

Jij bepaalt waar jouw grenzen liggen. Maar heb je ze ooit écht bepaald? Of laat je ze elke keer een beetje verschuiven om aan te passen aan de situatie?


Grenzen stellen is niet egoïstisch. Het is noodzakelijk om je energie te bewaken, om ruimte te creëren voor jezelf. Want als jij niet kiest waar je stopt, doet iemand anders dat voor je.


Wie schrijft jouw verhaal? Elke dag heb je de kans om een nieuwe zin te schrijven.


De zinnen die je op papier zet, vormen de alinea's. Die uiteindelijk de hoofdstukken vormen door de jaren heen. Jóuw leven is een boek in wording, geef de pen niet uit handen, maar vul de blanco pagina's op jouw manier.




Comentários


bottom of page