De checklist om te verhuizen naar het buitenland
De keuze om naar het buitenland te vertrekken is in theorie vrij makkelijk om te nemen. Totdat... je beseft wat er in praktijk bij komt kijken, wat je moet regelen voor je vertrek. Het geregel, dat kan zoveel lijken, en waar start je? Ik neem je mee in de stappen die ik zette om naar het buitenland te vertrekken.
Chaos & Overzicht
Bij de keuze om naar het buitenland te vertrekken, komt het een en ander kijken. Wanneer je overzicht hebt, duidelijkheid creërt wat je moet regelen, zorgt dit voor rust. En hoe creëer je dit overzicht? Door te starten met het maken van een lijstje. In mijn geval begon ik met een blanco vel en een pen, en alles wat in mij op kwam dat schreef ik op. En gedurende de weken, schrapte ik het een en ander en vulde ik het lijstje aan.
De checklist 'verhuizen naar het buitenland'
Paspoort & ID-kaart
Let op tot wanneer deze geldig zijn, en vraag tijdig een nieuwe aan voor je vertrek als dit nodig is.
Let op tot wanneer deze geldig zijn en vraag tijdig een nieuwe aan als dit nodig is. Daarnaast kan je een kopie maken van beiden, zodat je altijd een back-up bij de hand hebt tijdens je reis.
Visum & verblijfsvergunning
Controleer of je een visum of vergunning nodig hebt voor studie, werk of langdurig verblijf. Let op de aanvraagprocedure en verwerkingstijd. Sommige landen vragen om extra documenten, zoals een bewijs van inkomsten of een medische check. Wanneer je dit tijdig regelt voorkom je eventuele vertragingen.
Woning
Thuiswonend: Je kunt deze stap meestal overslaan, tenzij je spullen wilt opslaan of adreswijzigingen moet doorgeven.
Huurwoning: Zeg je huur op binnen de opzegtermijn of onderzoek of onderverhuur mogelijk is. Dit kan een handige tijdelijke oplossing zijn.
Koopwoning: Besluit of je je woning wilt behouden, verhuren of verkopen. Bij verhuur is het belangrijk om huurcontracten professioneel op te stellen en eventueel een beheerder aan te wijzen.
Werk
Hierbij is het van belang om allereerst duidelijk te hebben of remote werk vanuit het buitenland nodig is en of dit een mogelijkeheid is met je huidige baan.
Overleg met je werkgever of dit is toegestaan en welke afspraken nodig zijn.
Als ondernemer: onderzoek of je in je nieuwe land aanvullende vergunningen of inschrijvingen nodig hebt, bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel.
Abonnementen
Denk aan het opzeggen of aanpassen van je abonnementen, zoals internet, zorgverzekering, sportschool, telefoon en streamingdiensten zoals Netflix. Controleer of je accounts wereldwijd toegankelijk blijven of overweeg een voordeliger familie-abonnement om kosten te besparen.
Auto
In het geval dat je je auto wil meenemen:
Laat een grote beurt uitvoeren en zorg dat je APK geldig is gedurende je verblijf in het buitenland.
Controleer de invoerregels en registratie-eisen in je nieuwe land. In sommige landen moet je je auto binnen een bepaalde tijd inschrijven.
Informeer bij je verzekeraar of je autoverzekering in het buitenland geldig blijft en pas deze indien nodig aan.
Als je je auto niet meeneemt: overweeg of je deze wilt verkopen of tijdelijk stallen dan wel te schorsen.
Inschrijving in buitenland
Bij verblijf langer dan 8 maanden in het buitenland is het van belang dat je je uitschrijft uit de gemeente (waar je ingeschreven staat) in Nederland. En schrijf je in bij de lokale autoriteiten in het buitenland.
Belasting
Bij een verhuizing naar het buitenland is het belangrijk om te controleren waar je belastingplichtig bent. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van je verblijf, je inkomstenbron en waar je officieel ingeschreven staat. Bij een verblijf langer dan 8 maanden, waarbij je je uitschrijft uit Nederland, vervalt vaak je belastingplicht in Nederland. Als je inkomsten blijft ontvangen uit Nederland (zoals een huurinkomen, pensioen of werk), moet je mogelijk in Nederland aangifte blijven doen.
Houd rekening met opzegtermijnen
Bij huur, abonnementen of verzekeringen gelden vaak opzegtermijnen. Zorg dat je deze tijdig doorneemt en regelt, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Blueprint voor vertrek naar het buitenland
Met deze checklist heb je een blueprint om je vertrek naar het buitenland goed te organiseren. Of je nu digital nomad wordt of een nieuw avontuur aangaat, overzicht is de sleutel. Dromen beginnen in gedachten. Ze worden gerealiseerd door ze op te schrijven, een plan op te stellen en deze stappen uit te voeren.
In deze link vind je een handig template om je eigen checklist samen te stellen.
Comments